Mi a demencia?

Mi a demencia?


Sokszor hallhatjuk az idős emberek pszichés állapotának jellemzésekor azt a kifejezést, hogy demencia, de mégsem teljesen egyértelmű, hogy mit is jelent ez valójában.

A demencia – vagy időskori elbutulás - egy igen komplex tünetcsoport. Kiterjedt kognitív károsodás, amely magában foglalja a memória-zavart, de nem jár tudatzavarral. A demens betegeknek nehezükre esik visszaemlékezni, mi történt pár perccel vagy órával ezelőtt, de a régi eseményeket maradéktalanul felidézik.

A kognitív funkciók közül károsodik az általános intelligencia, az absztrakt gondolkodás, a térorientációs képesség, a tanulás és emlékezés, a nyelv, a problémamegoldó képesség, az időben való tájékozódás, a figyelem és a koncentrálás, az ítélőképesség és a szociális funkciók. Az egyén személyisége, magatartása és hangulata is megváltozik.

A demenciában szenvedő beteg az élete során már megtanult ismereteket és jártasságokat is fokozatosan, vagy hirtelen formában veszti el. A beteg önálló életvitelében is korlátozva van. Elakad a mindennapi rutin tevékenységekben, az önellátásban.

A demencia mértéke lehet enyhe, közepes vagy súlyos. Az enyhén demens betegeknek a jelentős kognitív deficittünetek mellett az önellátó képessége megtartott, személyi higiénéje még megfelelő, ítéletalkotási képessége a szükségletekhez képest még szintén megtartott. A középsúlyos demenciával küzdő betegek számára már az önálló életvitel részleges, nehézkes és veszélyes. A beteg életviteléhez rendszeres segítséget igényel, – s ha nincsen egyéb társuló pszichés vagy szomatikus betegsége -, akkor az állandó felügyelet még nélkülözhető. A súlyosan dementálódott beteg már állandó felügyeletet igényel, személyes higiénéjét elhanyagolja, térben és időben tájékozatlan, gondolkodása inkoherens.

A szellemi leépülésben szenvedő betegeknek nemcsak az öregedés miatti testi változásokkal kell szembenézniük, hanem a demencia okozta veszteségekkel is együtt kell élniük. Az egyes betegek mindezt nagyon különbözően élik meg, egyéni beállítottságuktól és hozzáállásuktól függően.

A „szembenézést” és a kialakult állapot elfogadását azonban a beteget körbevevő, segítő szakemberek szeretetteljes és türelmes hozzáállása, empátiás odafordulása nagymértékben elősegíti. Az időskori feledékenység, a szellemi képességek hanyatlása, valamint az ehhez társuló életvezetési problémák és az önellátó képesség elvesztése fokozott problémát ró a betegek hozzátartozóira. A rendszeres vagy folyamatos felügyelet biztosítása a családok számára sok esetben megoldhatatlan.

A Szent Donát Kórházba bekerülő betegek állapotának felmérését, a demencia mértékének megállapítását és az esetlegesen társuló egyéb pszichés zavarok vizsgálatát pszichiáterből és klinikai szakpszichológusokból álló szakértői team végzi.

Gyors kapcsolat felvétel

Kérjük, töltse ki az alábbi mezőket, és 24 órán
belül felvesszük Önnel a kapcsolatot.


Impresszum

Szent Donát Kórház

8100 Várpalota Honvéd u 2-3

E-mail: info@szentdonatkorhaz.hu


Fekvőbeteg elhelyezés:
Tel: +36 (20) 203-5555

Tel: +36 (30) 203-5555

E-mail:  ugyfelkapcsolat@szentdonatkorhaz.hu


Magánrendelés, járóbeteg szakrendelés:

Tel: +36 (30) 206-5555


Titkárság:

Tel: +36 (88) 472-555 / 244
E-mail: titkarsag@szentdonatkorhaz.hu


Gyorslinkek

Rehabilitáció, ápolás
Emelt szintű ápolás
Demencia, Alzheimer-kór kezelése

Fejlesztő programok

Felfekvések kezelése

Betegfoglalkozások

Új! Intézeti gyógyszeres beállítás


Magánrendelések

Orvosaink

Kapcsolat


   Youtube csatornánk

   Facebook oldalunk

   Google+ oldalunk


Fel