Gyógytorna

Gyógytorna

Gyógytorna


Gyógytornánk célja, hogy a Szent Donát Kórházba kerülő, agyvérzésen átesett, amputált, baleset következtében sérült, és egyéb neurológiai, reumatológiai, ortopédiai, illetve belgyógyászati megbetegedésekben szenvedőket mobilizáljuk és önellátásukban segítsük. Orvosi indikációra, a beteg állapotától függően, komplex terápiás kezeléseket alkalmazunk. Kórképekre adaptálódott egyéni mozgásterápiát, elektroterápiát, mágnesterápiát, lágyrész és ízületi mobilizációt végzünk. A betegek csoportos tornán is részt vehetnek, amelyek leginkább átmozgató jellegűek. Célja a betegek további mobilizálása, izomerősítése, általános állapotuk fejlesztése.

A Szent Donát Kórházban jelenleg öt gyógytornász dolgozik, akik gyógytornász-fizioterapeuta végzettséggel rendelkeznek. Munkájuk nélkülözhetetlen, hiszen a kórházban fekvő betegek nagy része időskorú, így a mozgásszervi megbetegedések aránya is igen magas. A kezelések történhetnek a kórképre adaptálódott és egyénre szabott mozgásterápiával és egyéb, fizioterápiás készülékkel is. A kórházban elérhető fizikoterápiás kezelési formák a fájdalomcsillapításra és izomerősítésre használt TENSEL készülék, illetve egy Bemer mágneses matrac, amelyet a mikrokeringés elősegítésére alkalmazunk.

Az öt gyógytornász közül egy fő a Decubitus Team-hez tartozik, és szoros együttműködésben dolgozik a team többi tagjával. Feladata, hogy a felfekvéssel rendelkező betegeket mobilizálja, illetve, hogy az esetleges további állapotromlást megállítsa, vagy annak időbeli lefolyását lassítsa.

A teljesség igénye nélkül az alábbi egyéni és csoportos tornafoglalkozásokkal állunk pácienseink rendelkezésére: traumás sérülések utáni állapot, vénás megbetegedések, agyvérzés utáni állapot, oszteoporózis torna, Parkinson – ritmusgyakorlatok, inkontinencia torna.
Rehabilitációs gyógytorna


Egyéni torna

Magasan képzett gyógytornászaink a mindennapos egyéni tornákat a legelismertebb neurológiai iskolák, a Bobath   és PNF koncepciók elvei szerint építik fel.
RedCord gyógytornász munkaállomás
Az egyéni kezelésekhez az alapvető gyógytorna eszközökön (pl. gumiszalag, softball, physioball, gömbös bot, kézi súlyzók, dynair, stability trainer, egyensúlyfejlesztő pad, medicinlabda, bordásfal, vállmobilizáló csiga, szobakerékpár stb.) kívül fizioterapeutáink rendelkezésére áll még egy RedCord gyógytornász munkaállomás,egy  Bobath ágy és egy futópad is. Ez utóbbi használatát kizárólag gyógytornász felügyeletével vehetik igénybe pácienseink.
       
A RedCord gyógytornász munkaállomás egy norvég fejlesztésű eszköz. Használata során speciális függesztéses technikával lehetőség nyílik például a fájdalom csökkentésére, gyengébb testrészek tehermentesített helyzetben történő mozgatására, mobilizálásra, de célzott izomerősítésre is.

Betegink segédeszközzel történő ellátása ortopéd műszerész szakemberrel való szoros együttműködés eredményeként történik. Előnyben részesítjük a méretvétel után, egyedileg készített járást segítő segédeszközöket, illetve az így készített ortéziseket.
 
Csoportos tornák

Csoportos tornaKözponti tornatermünkben a nap során folyamatosan zajlanak a csoportos tornák. Betegeink állapuktól függően, naponta akár 3-4 különböző csoportos tornán is részt tudnak venni az egyéni kezelés mellett. Felső végtag tornák (eszközös és önasszisztált), alsó végtag tornák: célzott egyensúlyfejlesztés, járásgyakorlatok, izomerősítő gyakorlatok. Gyógytornászaink minden délután sportfoglalkozásokat tartanak (pl. kosárlabda, boccia, teke stb.), amennyiben jó idő van, kint a szabadban.
 
Kiegészítő kezelések

Funkcionális Elektrostimuláció

A klasszikusnak számító  TENS és szelektív ingeráram kezelések mellett pácienseink számára osztályunkon funkcionális elektrostimuláció is elérhető.

„A funkcionális elektrostimuláció vagy FES mára világszerte alapjává vált a neurorehabilitációnak. Az elektrostimuláció és EMG alkalmazása már hosszú múltra tekint vissza. Egyidejű alkalmazása sem újdonság, viszont az, hogy 2 vagy több csatornán keresztül összehangolva, teljesen egyedi beállításokkal, az egyén ingereire támaszkodva visszakövethető módon tudjuk a terápiát folytatni, csak az elmúlt években vált a szakma számra is elérhetővé.  Az ilyen típusú készülékkel betegség kezdeti szakaszától tudjuk a hétköznapi feladatok megoldását facilitálni és fejleszteni.

Stiwell Med4 FES készülékA funkcionális elektrostimulációra (FES) alkalmas készülék, olyan többcsatornás izomstimulátor, amely lehetőséget nyújt komplex mozgások létrehozására és támogatására. Működés közben a gép egy, vagy több csatornán keresztül érzékeli a kiválasztott izmokhoz futó idegi jeleket, ennek köszönhetően a páciens saját célzott akarata (EMG triggered elektrostimuláció) indíthatja a számára kialakított programot. Az egyedi programok kialakításával lehetőség nyílik az egyedi igények maximális figyelembevételére. Az alkalmazás lényege az ún. biofeedback, amikor az elveszett mozgások koordinálása áttevődik egy kiesett területről egy másikra (plaszticitás). Az emberi agy mintegy újratanulja (kognitív re-learning) a mozgás vezérlését (CPG). A rendszer akkor tud a legeredményesebben működni, ha egyszerre van jelen a mozgásstimuláció és a mozgás elvégzésére irányuló szándék.

Ezt kihasználva a gép érzékeli a legapróbb izomaktivitásokat és a terapeuták által kívánt módon rásegít a funkciók kivitelezésére. Használatával lényegesen lehet növelni a terápia hatékonyságán.“

     Magyar Gyógytornászok Társasága

Nintendo Wii
 
Nintendo WiiEgyre nagyobb teret hódít a rehabilitációban a Virtuális Valóság (VR) játékok terápiás használata. Az életszerű helyzetek és rengeteg variáció segít fenntartani a betegek hosszútávú motivációját, nem beszélve az egyes mozdulatok nagyszámú ismétléséről, mely nagymértékben hozzájárul a hétköznapi mozgások fejlődéséhez is.

CIMT vagy Taub terápia

Egyes esetekben a terápiába beépítjük a CIMT bizonyos elemeit vagy tükörterápiát.

Constraint-Induced Movement Therapy (CIMT) vagy Taub terápiaA CIMT vagy Taub terápia egy amerikai módszer, melyet az Alabamai Egyetemen fejlesztettek ki. Lényege, hogy az ép oldali kar korlátozásával érjük el azt, hogy akár a terápia ideje alatt, akár a nap hosszabb szakaszában a betegünk kénytelen legyen használni az érintett felső végtagját. Elsősorban azon betegeknél indokolt, akiknek a stroke-ot vagy traumás agysérülést követően jó induló mozgásaik vannak, de mégis hanyagolják a kéz használatát.
 Tükörterápia
A tükörterápiát egy Ramachandran nevű indiai neurológus fejlesztette ki. Lényege, hogy egy tükör segítségével, az ép kar, illetve kéz használatával abba az illúzióba ringatjuk az agyat, hogy az érintett kéz is tökéletesen mozog, ami egy tükör mögé van bedugva. Így a tükörben a páciens az ép kezének mozgásait látja, mégis az érintett kéznek érzékeli azt. Ezzel a kezeléssel jelentősen csökkenthető a stroke-ot követően fellépő, de akár más probléma (akár törés után) kapcsán jelentkező fájdalom.


FitMi Terápiás eszköz

FitMi Terápiás eszközA FitMi nevű terápiás eszköz Magyarországon történő alkalmazása a várpalotai Szent Donát Kórházban valósult meg elsőízben. A FitMi egy díjnyertes amerikai fejlesztés, mely képes arra, hogy a beteget képességeihez mérten kihívást jelentő feladatok elé állítsa. Segítségével a szükséges mozgást a páciens 12x többször ismétli, mint a hagyományos gyógytorna során, így a nagyobb ismétlésszám az agy átprogramozásában (neuroplaszticitás) fontos szerepet tölthet be.
Rezgéssel, hanggal, villogással ad visszajelzést a beteg teljesítményéről.

GRASP
 
Kórházunk a kanadai British Columbia Egyetem GRASP programjában regisztrált intézmény. A GRASP program magyarra fordítására még csak tavaly került sor (Bodnár Eszter, Csengeri Gergő, Szél István dr.).

GRASPA program olyan stroke-on átesett betegek részére lett kialakítva, akik szeretnének a felső végtagi funkciójukon javítani. A program gyógytornász által kontrollált, de a résztvevő által teljesen önállóan (esetleg a család bevonásával) végezhető. A program 4 hétig tart és napi 1 óra időtartamnyi elfoglaltságot jelent. Ideális esetben a stroke-ot követő 4 héten belül meg kell kezdeni a betegnek a megfelelő programot. A programok 3 szintre vannak osztva, a betegek képességeinek megfelelően. A programhoz szükség van a család/hozzátartozó segítségére is.

Dynamic TapingDynamic Taping
 
A Dynamic Taping a kineziológiai tapaszok legújabb generációja, ausztrál fejlesztés, melyet kizárólag gyógytornászok helyezhetnek fel. Összetételének köszönhetően (nylon, lycra) 200%-os megnyúlásra is képes, rendkívül erős, bizonyos mozgásokat képes segíteni, fékezni, de terhelés elnyelésére is alkalmas. Stroke betegeknél a csukló mozgások, ujj mozgások támogatására alkalmazzuk osztályunkon.

Kiegészítő terápiás lehetőségként betegeink rendelkezésére áll több Bemer terápiás egység is.

A BEMER fizikai érterápia hatásai számos kutatási és vizsgálati eredmény alapján a következők:
  • javul a sejtek, szövetek tápanyag-és oxigénellátásaBemer Kezelőágy
  • csökken a vérrögösödési hajlam
  • keringés tehermentesítése
  • csökken a fertőzésekre való hajlam (immunvédelem)
  • nő a teljesítőképesség és a terhelhetőség
  • gyógyulási folyamatok felgyorsulnak
  • adott esetben kevesebb gyógyszerre van szükség
  • enyhíti a stressz következményeit

Gyors kapcsolat felvétel

Kérjük, töltse ki az alábbi mezőket, és 24 órán
belül felvesszük Önnel a kapcsolatot.


Impresszum

Szent Donát Kórház

8100 Várpalota Honvéd u 2-3

E-mail: info@szentdonatkorhaz.hu


Fekvőbeteg elhelyezés:
Tel: +36 (20) 203-5555

Tel: +36 (30) 203-5555

E-mail:  ugyfelkapcsolat@szentdonatkorhaz.hu


Magánrendelés, járóbeteg szakrendelés:

Tel: +36 (30) 206-5555


Titkárság:

Tel: +36 (88) 472-555 / 244
E-mail: titkarsag@szentdonatkorhaz.hu


Gyorslinkek

Rehabilitáció, ápolás
Emelt szintű ápolás
Demencia, Alzheimer-kór kezelése

Fejlesztő programok

Felfekvések kezelése

Betegfoglalkozások

Új! Intézeti gyógyszeres beállítás


Magánrendelések

Orvosaink

Kapcsolat


   Youtube csatornánk

   Facebook oldalunk

   Google+ oldalunk


Fel