Gyermekeink helyes étkeztetése
Tudvalévő, hogy a nem megfelelő táplálkozás az iskolás gyermekeknél növeli a hiányzások számát, sőt összefügg egyes magatartási zavarokkal is. Az elhízás már gyermekkorban mozgásszervi, anyagcsere- és mentális betegségeket okozhat, pedig a betegségek 80 %-a megelőzhető lenne megfelelő táplálkozással.
Az egészséges táplálkozás alapvető fontosságú a gyermekek megfelelő fejlődéséhez, egészségük megőrzéséhez. Az ajánlásoknak megfelelő étkezés bizonyítottan javítja az iskolai teljesítményt, mérhetően csökkenti a betegségek miatti hiányzások számát. A gyerekeknek nem csak a fizikai fejlődéséhez elengedhetetlen az egészséges táplálkozás, koncentráló képességükre, kognitív képességeikre és viselkedésükre is egyaránt pozitív hatással van.
Ezért az egészséges táplálkozásnak – ezen belül az egészséges közétkeztetésnek is – már gyermekkorban meghatározó a szerepe. A túlzott só, cukor, állati eredetű zsiradék, a csekély mennyiségű zöldség, gyümölcs, tejtermék fogyasztása kiemelt kockázati tényező. Ezen tényezők állnak számos esetben a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás és a daganatos megbetegedések hátterében.
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2008-as felmérése alapján kijelenthető, hogy az iskolai közétkeztetésben kevés gyümölcsöt, zöldséget, tejet, tejterméket és magas rosttartalmú péksüteményt kapnak a gyerekek.
Az új közétkeztetési rendelet értelmében 2015 szeptemberétől a felsorolt negatív tényezők várhatóan javulni fognak a gyermekélelmezésben. A törvény korcsoportonként meghatározza az adagnagyságokat, a tervezhető nyersanyagok milyenségét és gyakoriságát, a biztosítandó étkezések számát, a naponta szükséges energiamennyiséget.
Fontos, hogy a gyermekeket kisded korban hozzászoktassuk a nyersanyagok természetes ízéhez, ne domináljon egyféle ízvilág (pl. édes) a gyermek táplálkozásában. Ha megszereti a zöldségek, gyümölcsök, natúr tejtermékek természetes ízét, akkor később iskolás korban nem lesz gond a korszerű gyermekélelmezésben feltálalt ételekkel sem. Jelenleg számos közétkeztetőnek nehézséget jelent a rendelet szabályait betartani, hiszen a gyerekek bizonyos ételeket nem szívesen kóstolnak meg. A korszerű, nagyrészt zöldséges, gyümölcsös, teljes kiőrlésű gabonából, natúr tejtermékekből készült ételeket elutasítják.
A szülők segíthetik a közétkeztetők munkáját, hiszen kutatások bizonyították, hogy a gyermekek nagyobb eséllyel eszik meg a finom és tápláló ételeket, ha részt vesznek az elkészítésében, ismerik az alapanyagokat. Ha nem az iskolában találkoznak először a barna rizzsel, hajdinával, kuszkusszal, hanem a szülők ismertetik meg ezeket az ételeket a gyermekkel, akkor nagyobb valószínűséggel fogja elfogyasztani az iskolában. Fontos a szülői, a nevelői és a családi példa.
Hosszútávon a rendelet újításai is pozitívan fogják befolyásolni a gyermekek egészségi állapotát. A cél, hogy egészséges, normál testsúllyal rendelkező kamaszokká, fiatal felnőttekké és felnőttekké váljanak.