Egészségügyi cikkek, videók

Egészségügyi cikkek, videók


Divat diéták


„Mindenmentes” táplálkozás


Manapság nagyon könnyű elveszni a laktózmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, akár „mindenmentes” diéták és élelmiszerek hálójában. A sok reklám és hirdetés között nehéz kiigazodni, így nem csoda, hogy sokan az egészséggel vonják párhuzamba az egyes étel intoleranciák vagy allergiák esetén jól alkalmazható élelmiszereket. Ha egészséghez kötjük, akkor pedig úgy gondoljuk, hogy akár fogyás esetén is jó szolgálatot tesznek. Tegyünk rendet a „mindenmentes” ételek között… írásunkban megpróbálunk segítséget nyújtani a könnyebb eligazodáshoz.

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy valamilyen étel allergiánk vagy intoleranciánk van, akkor kizárólag azokat az anyagokat kell kiiktatnunk étkezéseinkből, melyek a panaszokat kiváltják. Allergiás reakciót főként az alábbi összetevők okoznak: tej, glutén, hal, diófélék, földimogyoró, szója, tojás, stb. Szerencsére az allergén anyagokat a gyártóknak már kötelezően fel kell tüntetniük az élelmiszerek csomagolásán, így segítik a fogyasztókat a könnyebb választásban.

Laktóz intolerancia esetén a laktóz tartalmú élelmiszerek kiiktatásával, vagy laktáz enzimet tartalmazó tabletta szedésével tudjuk a tüneteket megszüntetni. Lisztérzékenység esetén jelenleg az egyetlen megoldás az élethosszig tartó gluténmentes diéta betartása. Szója-, tej-, tojás-, mogyoró-, hal allergiában szintén az egyetlen megoldást az jelenti, ha ezeket az összetevőket kiiktatjuk étrendünkből. Előfordulnak olyan esetek is, főként gyermekkorban, amikor egyszerre többféle anyag okoz allergiát vagy intoleranciát, sajnos ilyenkor az összes allergizáló összetevőt tiltólistára kell tennünk. Szakorvos által igazolt allergia esetén, dietetikus segítségével könnyen összeállíthatunk olyan étrendet, mely kizárólag a panaszt okozó anyagokat nem tartalmazza, viszont kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással, a napi rutinunkhoz alkalmazkodó életmódot tesz lehetővé.

Ha megfigyelte, hogy egy bizonyos étel elfogyasztása után emésztőszervi panasz lép fel, akkor mindenképpen forduljon szakorvoshoz, aki el tudja végezni a szükséges vizsgálatokat és diagnózist állít fel allergiára vagy intoleranciára vonatkozóan.

Amennyiben azok közé a szerencsés emberek közé tartozik, akiknek nincsen semmilyen emésztőszervi panasza és diagnosztizált betegsége, azonban követi a „mindenmentes’, egészségesebbnek hitt táplálkozási irányzatot, akkor kevésbé tudja változatosan elkészíteni ételeit, összeállítani napi étkezéseit és nagyon sok fogástól eltiltja magát. A változatos táplálkozás pedig köztudottan az egészséges életmód alappillére, próbáljon ki sokféle alapanyagot, színesítse étkezéseit.   

Zsírban gazdag táplálkozás avagy ketogén diéta

A nyár beköszöntével sokan fognak hirtelen fogyókúrába, hiszen előkerül a bikini és a short, ami kegyetlenül feltárja a felszaladt zsírpárnákat. Ilyenkor természetes, hogy gyors eredményre vágyunk, lehetőleg nagy lemondások és életmódbeli változtatások nélkül. A divatos diéták nagy része erre a vágyra épül, gyors változást ígér, akár közkedvelt ételek fogyasztásának eltúlzásával.

A magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú diéta manapság népszerűnek számít, hiszen ki ne örülne a lehetőségnek, hogy zsírban gazdag húsok, felvágottak, szalonna, tepertő fogyasztása mellett elérheti a hőn áhított alakot. Ez a táplálkozási forma testtömeg csökkentés esetén nem ajánlott, azonban kevesen tudják, hogy milyen betegség tüneteinek enyhítésében hatásos.

A ketogén diéta az éhezés analógja, melyet az 1920-as években, Amerikában fejlesztettek ki és epilepszia esetén bizonyult hatásosnak. Főként gyermekkorban alkalmazzák, de felnőtt korban is eredményeket érhetünk el vele. A módszer lényege a ketózis, mely során a szervezetben ketontestek képződnek. Normál esetben a szervezet a szénhidrátokat használja fel energiaforrásként, glükózzá alakítja, majd felhasználja. A ketogén diéta során nagyon kevés szénhidrátbevitel mellett, nagyon magas a zsírbevitel, ezért a máj a zsírokat zsírsavakká és ketonná bontja. Glükóz helyett a ketonok szolgáltatnak energiát az agy számára. Epilepszia esetén ezek a ketontestek - görcsgátló hatásuk révén - segítik a tünetek megjelenésének csökkenését.

Ahhoz, hogy hosszútávon meg tudjuk tartani az elért testképet, rapid eredményt ígérő divatos diéták helyett, egy tudatos, életmódbeli változtatásokkal járó étrend kialakítása a cél, mely egy életen át betartható és hosszú távú megoldást ígér.Gyors kapcsolat felvétel

Kérjük, töltse ki az alábbi mezőket, és 24 órán
belül felvesszük Önnel a kapcsolatot.


Impresszum

Szent Donát Kórház

8100 Várpalota Honvéd u 2-3

E-mail: info@szentdonatkorhaz.hu


Fekvőbeteg elhelyezés:
Tel: +36 (20) 203-5555

Tel: +36 (30) 203-5555

E-mail:  ugyfelkapcsolat@szentdonatkorhaz.hu


Magánrendelés, járóbeteg szakrendelés:

Tel: +36 (30) 206-5555


Titkárság:

Tel: +36 (88) 472-555 / 244
E-mail: titkarsag@szentdonatkorhaz.hu


Gyorslinkek

Rehabilitáció, ápolás
Emelt szintű ápolás
Demencia, Alzheimer-kór kezelése

Fejlesztő programok

Felfekvések kezelése

Betegfoglalkozások

Új! Intézeti gyógyszeres beállítás


Magánrendelések

Orvosaink

Kapcsolat


   Youtube csatornánk

   Facebook oldalunk

   Google+ oldalunk


Fel