Betegfoglalkozások

Betegfoglalkozások

Legújabb betegfoglalkozásunk

Gyógyító képzelet

A Szent Donát Kórház „Gyógyító képzelet” csoportfoglalkozásain a relaxációt, és egy rákbetegek
részére kidolgozott öngyógyító módszert, a Simonton – technikát sajátítják el a résztvevők.

A módszer több évtizedes tapasztalata mutatja, hogy alkalmas arra, hogy hozzájáruljon a rákbetegség személyes, mélyebb megközelítéséhez és a betegséghez való viszony átformálásához.

Gyógyító képzeletA heti rendszerességgel zajló 10x2 órás csoportfoglalkozások során a betegek megtanulnak figyelni testi feszültségeikre, és a test jelzéseire. Ez képezi az alapját a lazító gyakorlatoknak. A gyógyító belső képek megjelenítését a résztvevők a vezető segítségével tanulják meg, és naponta kétszer – háromszor gyakorolják otthon.

Napjainkban a megváltozott életmódunk következtében, a környezetünk annyi kihívás, és feladat felé állít bennünket, hogy ezeknek nem mindig tudunk maradéktalanul megfelelni. Minden feladat, kihívás, új stressz-állapotot hoz létre. Ha ezeket meg tudjuk oldani, akkor megnyugvás következik be. Ha azonban ezek megoldatlanok maradnak, a szervezet energiatartalékai kimerülnek. Ez a kimerülés a fiziológiai folyamatain egyensúlyának megbomlását okozza, következésképpen a szervezet minden betegséggel szemben esendőbbé válik, és ha mindehhez egyéb tényezők is járulnak, rosszindulatú daganat is kialakulhat.

Ha sikerül változást létrehozni saját magunk, és a problémáink szemléletében, akkor a stressz-helyzethez való viszonyulásunk kedvező módon megváltozhat. Ez a változás hozza magával a szükséges fiziológiai változást, amellyel minden ember BELÜLRŐL JÁRULHAT HOZZÁ, a különböző, kívülről alkalmazott terápiák sikeréhez.

Fontos, hogy ez a módszer csupán HOZZÁAD az egyéb gyógyító eljárásokhoz, de egyet sem pótol vagy helyettesít. (dr. Hermann István, és dr. Svastics Egon)

A gyógyító képzelet csoport foglalkozásainak tematikája

Az edukáció, a relaxáció és az imagináció alkotják a gyógyító képzelet csoport foglalkozásainak
gerincét. Klasszikus pszichológiai módszereket, illetve technikákat alkalmazunk. Az alábbiakban
ismertetjük az egyes foglalkozások tematikáját. Ez persze nincs kőbe vésve, a csoporttagok igényei
a meghatározóak.

1. A lélek és a test kapcsolata: a rák kezelésének pszichológiai megközelítése – az egyén és a hiedelmei, a pszichoszomatikus hatás, a személyiség jelentősége A rák okai – mi a rák? Mi okozza a rákot? Az immunrendszer: testünk természetes védelmi rendszere a betegséggel szemben. A stressz és a betegség összefüggései (hogyan növeli a stressz a betegség iránti fogékonyságot, a rák és az érzelmek kapcsolata).

2. A személyiség, stressz és a rák – a betegség pszichológiai folyamata. A rákkal kapcsolatos elvárások és hatásuk a gyógyulásra. - a rák kialakulásnak lélek, test modellje, - a ciklus megfordítása, a gyógyulás lélek test modellje.

3. Az egészség ösvényei – az egészség ösvényeinek áttekintése – a gyógyulásban való aktív részvétel. A megbetegedésben játszott aktív szerep felismerése. A betegség előnyei – a betegség mint problémamegoldás, az érzelmi szükségletek létjogosultsága, a betegség „előnyeinek” felismerése.

4. A relaxáció és a gyógyulás képi megjelenítésének elsajátítása (relaxációs gyakorlat, a relaxáció és az imaginációs technika, és ennek jelentősége) A pozitív mentális kép jelentősége (a hatásos kép kritériumai, a mentális képek okozta nehézségek legyőzése, a képalkotás, mint az én leírása).

5. A neheztelés leküzdése, régi sérelmek megbocsátására kidolgozott módszerek, a neheztelés leküzdésére kialakított imaginációs technika).

6. A jövő megteremtése: a célkitűzés – a célmeghatározás: általános tanácsok, konkrét javaslatok, konkrét lépések kidolgozása, célmegerősítés az imaginációs technika segítségével A belső vezető – imaginációs gyakorlat.

7. A fájdalom – érzelmi összetevők, a fájdalom „előnyei” - megtanulni, hogy a fájdalmat ne önigazolásra használjuk.

8. A testedzés – hetente 3x egy óra 9. A visszaeséstől és a haláltól való félelem legyőzése – a visszaesés a test visszajelzése – a halál: új döntés, rálátni: életre, halálra.

10. A családi támaszrendszer – saját érzéseik elfogadása, családtagok érzéseinek elfogadása, nyitott, hatékony és támasznyújtó kommunikáció, az egészséget jutalmazzuk a betegség helyett.

Fejlesztő-foglalkoztató programok a Szent Donát Kórház betegei számára


Intézményünk betegei számára részben a szabadidő hasznos eltöltése céljából, részben érzelmi és pszichikai állapotuk, szellemi képességeik megőrzése és javítása érdekében rendszeres fejlesztő-foglalkoztató programokat kínálunk.

A foglalkozásokat szakképzett foglalkoztató személyzet végzi egyéni és kiscsoportos formában.
A foglalkozások célja a még megmaradt képességek, ép funkciók erősítése.


A fejlesztő-foglalkoztató programok során változatos érzékszervi ingerekkel stimuláljuk az agyműködést, ezáltal segítve a még meglévő kognitív funkciók fennmaradását.

A foglalkozások jó hangulatban, szeretetteljes légkörben, többnyire játékos feladatmegoldások formájában valósuljanak meg.  


A foglalkozások egy része specifikus mozgásfejlesztő foglalkozás. A motoros tréningek célja a betegek fizikai erőnlétének megőrzése, az aktivitás és koncentráció erősítése, valamint a mozgáskoordináció javítása.

A foglalkoztató programok másik csoportját azok a specifikus készségfejlesztő foglalkozások (kognitív tréning) alkotják, melyek célja az idős korban sérült idegrendszeri funkciók fejlesztése, a még meglevő mentális képességek erősítése és megőrzése. A kognitív tréning programok során számos képességterületek célzott fejlesztése valósul meg (tér- és időbeli orientáció, figyelem, emlékezet, absztrakt gondolkodás, nyelvi kifejezőkészség, finom motorika).

Fontos feladatnak tartjuk betegeink személyiségének, érzelmi-hangulat állapotának nyomon követését, szorongásaik oldását és a lelki támogatásuk biztosítását is. Segítő beszélgetésekkel, relaxációs terápiával segítik az intézmény pszichológus munkatársai betegeinket ebben.

A célzott fejlesztő-foglalkoztató programok mellett heti rendszerességgel vesznek részt betegeink kreatív-, zene-, mese-, és biblioterápiás foglalkozásokon.

Emellett ünnepi rendezvények, hitéleti programok, művészeti előadások, filmvetítés, közös sütés-főzések, séták, kirándulások gazdagítják betegeink napi programját.

Gyors kapcsolat felvétel

Kérjük, töltse ki az alábbi mezőket, és 24 órán
belül felvesszük Önnel a kapcsolatot.


Impresszum

Szent Donát Kórház

8100 Várpalota Honvéd u 2-3

E-mail: info@szentdonatkorhaz.hu


Fekvőbeteg elhelyezés:
Tel: +36 (20) 203-5555

Tel: +36 (30) 203-5555

E-mail:  ugyfelkapcsolat@szentdonatkorhaz.hu


Magánrendelés, járóbeteg szakrendelés:

Tel: +36 (30) 206-5555


Titkárság:

Tel: +36 (88) 472-555 / 244
E-mail: titkarsag@szentdonatkorhaz.hu


Gyorslinkek

Rehabilitáció, ápolás
Emelt szintű ápolás
Demencia, Alzheimer-kór kezelése

Fejlesztő programok

Felfekvések kezelése

Betegfoglalkozások

Új! Intézeti gyógyszeres beállítás


Magánrendelések

Orvosaink

Kapcsolat


   Youtube csatornánk

   Facebook oldalunk

   Google+ oldalunk


Fel