A Szent Donát kórház története

A Szent Donát kórház története


Cégünk 2005. szeptember 1-jével nyerte el a Várpalota Városi Kórház és Rendelőintézet működtetési jogát. A tőkeinjekciónak és a kórházi működés átszervezésének köszönhetően a kórház rövid időn belül gazdaságilag helyreállt, a 2006. évet stabil gazdasági helyzet jellemezte, annak ellenére, hogy jelentősen romlottak a külső piaci feltételek. A várpalotai kórház 2006. december 31-ig 76 ágyas mátrix intézetként működött, a struktúraváltást követően mára egy 230 ágyas rehabilitációs, krónikus kórházzá alakult át.


A kórház átvételével egyidőben jelentős beruházás kezdődött Várpalotán. 2006. június végére egy 3 milliárd forint értékű Rehabilitációs Centrum épül fel. Az új, 120 ágyas pavilon a régi kórházi épület szomszédságában épül, azzal két szinten függőfolyosóval összekötve. Az alsó szinten 3 műtőből álló műtőblokk került kialakításra, ahol egynapos sebészeti szakellátás folyik, felette járóbeteg szakellátás történik.


Az új kórházban az emelt szintű ellátási körülményeket tükrözi az intézmény egységes arculata, a két- és háromágyas, saját fürdőszobával és terasszal rendelkező, légkondicionált szobák, a folyosókon ízlésesen kialakított, otthonos társalgók. A belső térkialakítás inkább hasonlít egy szállodához, ezzel is jelezve a többi, funkciójában hasonló, de szemléletében eltérő fekvőbeteg intézménytől való különbözőségét.Intézményünkben ápolási osztályon, krónikus belgyógyászaton és pszichiátriai rehabilitációs osztályon ápoljuk azokat a főként idős betegeinket, akiket a család nem tud otthonában ellátni. Szolgáltatásainkkal napjaink elöregedő társadalmának egyre sokrétűbb és égetőbb problémáján szeretnénk enyhíteni. A dolgozó családtagok egyrészt a munkahelyi elvárásoknak eleget téve nem tudnak tartósan otthon maradni, másrészt megfelelő egészségügyi ismeretek hiányában vállalni hozzátartozóik folyamatos ápolását.


Az új épület alsó szintjén, a régi kórházi épületben már meglévő 3 műtőt kiegészítve, további 3 műtőből álló műtőblokk került kialakításra, ahol egynapos sebészeti szakellátást végzünk.


Ennek az ellátási formának már 2001. óta nagy hagyománya van intézményünkben. Ezt bizonyítja az is, hogy a műtéti szám meghaladja az évi 1000 beavatkozást, és a növekedés jelenleg is tart. Annak érdekében, hogy a betegek bejövetelüket követően szinte azonnal el tudják foglalni a kórteremben az ágyukat, külön épületszárnyat alakítottunk át.


Intézményünkben a szakrendelések előzetes időpont-egyeztetéssel történnek, elegáns és otthonos környezetben, neves szakorvosok, és képzett, empatikus személyzet segítségével. Az udvarias és diszkrét viselkedés, a megfelelő betegtájékoztatás és a páciensre szánt idő nálunk alapkövetelmény.Pácienseink reggel 8 óra és este 19 óra között jöhetnek hozzánk szakvizsgálatra. A délutáni szakrendelések bevezetésével azoknak a betegeknek tudunk szakorvosi ellátást kínálni, akik munkájuk miatt a délelőtti rendelési időben nem tudtak orvoshoz fordulni. Időpont egyeztetéses és korszerű beteghívó rendszerünknek köszönhetően minimálisra csökkentettük a várakozási időt.


Az ápolás évszázados, egyházi és világi szerzetesrendek által képviselt hagyományaihoz nyúltunk vissza, amikor kórházunknak a városlakókkal védőszentet választottunk. Szent Donát személyében a lakossággal együtt elevenítettük fel Várpalota város örökségét, annak a szentnek a hagyományát, akihez a loncsosi szőlőültetvény gazdái az elemei károk, villámcsapás, jégeső ellen fohászkodtak.


A kórház felszentelési ünnepségét 2013. október 19-én tartottuk. Az esemény fővédnöke Talabér Márta, Várpalota polgármestere volt. A kórház nemcsak nevében és arculatában, de szellemi téren is továbbfejlődik. Egy védőszent nevének felvétele nem puszta formalitás, ez elköteleződést jelent. Igyekszünk több lehetőséget és odafigyelést biztosítani az itt ápolt betegeknek nemcsak a testi, de lelki gondozására is. Ez az igény egyre fontosabbá válik az idős, beteg emberek esetében, a megfelelő lelki támogatók (pap, lelkész, tiszteletes) folyamatos jelenléte nemcsak számukra, de a hozzátartozók számára is megnyugvást nyújt.


A város polgárainak téglajegyeiből emelt épület állagában és szolgáltatásait tekintve is megújul az elkövetkező időszakban a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) nyújtotta beruházásnak köszönhetően. A város polgárainak egészségügyi szakellátását nemcsak új orvosi berendezések segítik majd, de az összes szakrendelés egy helyen, e kórházi centrumon belül válik elérhetővé.


Az egészségügy kívánatos jövőképét mintegy előrevetítve, a Várpalotán megvalósult, modell értékű beruházás és struktúra átalakítás támogatja az aktív erőforrásoknak a - szakmai feltételeknek jobban megfelelő - megyei központokba történő koncentrálását, és elősegíti a kis kórházak kapacitásainak hasznosítását, a népesség korösszetételével összefüggésben megnövekedett igényű ápolási és rehabilitációs tevékenységek ellátásával. Jelentősége túlnyúlik a régiós határokon és országosan leképezhető mintának tekinthető.


Gyors kapcsolat felvétel

Kérjük, töltse ki az alábbi mezőket, és 24 órán
belül felvesszük Önnel a kapcsolatot.


Impresszum

Szent Donát Kórház

8100 Várpalota Honvéd u 2-3

E-mail: info@szentdonatkorhaz.hu


Fekvőbeteg elhelyezés:
Tel: +36 (20) 203-5555

Tel: +36 (30) 203-5555

E-mail:  ugyfelkapcsolat@szentdonatkorhaz.hu


Magánrendelés, járóbeteg szakrendelés:

Tel: +36 (30) 206-5555


Titkárság:

Tel: +36 (88) 472-555 / 244
E-mail: titkarsag@szentdonatkorhaz.hu


Gyorslinkek

Rehabilitáció, ápolás
Emelt szintű ápolás
Demencia, Alzheimer-kór kezelése

Fejlesztő programok

Felfekvések kezelése

Betegfoglalkozások

Új! Intézeti gyógyszeres beállítás


Magánrendelések

Orvosaink

Kapcsolat


   Youtube csatornánk

   Facebook oldalunk

   Google+ oldalunk


Fel