Vitaminokkal az influenza ellen

Vitaminokkal az influenza ellen


A téli hónapokban és kora tavasszal sem szabad megfeledkezni szervezetünk megfelelő vitamin és ásványi anyag ellátásáról. Az immunrendszer működését, a szervezet védekezőképességét segítik elő egyes vitaminok, ezáltal csökkentik az influenza és egyéb felső légúti betegségek kialakulásának kockázatát. A betegségek megelőzése érdekében fogyasszunk naponta nyers gyümölcsöket, pl. narancsot, mandarint, gránátalmát, grapefruitot, banánt, kivit, almát… Manapság a téli hónapokban is számos külföldi országból érkező gyümölcsféle érhető el a boltok polcain, azonban tudni kell, hogy érlelés és szállítás során vitamintartalmuk csökkenhet.

A zöldségek és gyümölcsök ásványi anyag és vitamintartalma könnyen emészthető, könnyedén felszívódik. Nyersen fogyasszuk, lehetőleg ne áztassuk és csak fogyasztás előtt reszeljük le, így vitamintartalmuk kevésbé csökken. A zöldségeket főzés helyett inkább pároljuk, gőzben főzzük. A boltokban és főként a piacokon érdemes a helyi termesztésű zöldségeket, gyümölcsöket választani. A friss petrezselyem zöldjének, a savanyú káposztának, citrusféléknek C-vitamin tartalma jelentős és a téli hónapokban is elérhető.

Téli gyümölcsökFontos tudni, hogy a magyar lakosság jelentős része, főkén télen és tavasszal valószínűsíthetően D-vitamin hiányban szenved. Nagy mennyiségben tartalmaz D-vitamint a zsíros halak, a halmáj olaj, a tojássárgája, a D-vitaminnal dúsított margarinok, reggeliző pelyhek, tejtermékek. Tartózkodjunk minél többet a szabadban, hiszen a D-vitamin az emberi szervezetben is képződik a napfény ultraibolya komponensének hatására. A szoláriumok UV-A sugárzása alkalmatlan D-vitamin képzésére.

Egészséges embereknél megfelelő életmóddal és kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással, rendszeres testmozgással nincs szükség étrend-kiegészítők szedésére, azonban a táplálkozás egyoldalúsága, stresszel teli életmód esetén egyes vitaminok hiánya alakulhat ki a szervezetben. Ilyen esetben fontos, hogy ha étrend-kiegészítőt vásárolunk, megbízható, pontosan meghatározott dózisú, jó minőségű terméket válasszunk.

Felhasznált irodalom: Táplálkozási Akadémia Hírlevél (Kiadja: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége)

Gyors kapcsolat felvétel

Kérjük, töltse ki az alábbi mezőket, és 24 órán
belül felvesszük Önnel a kapcsolatot.


Impresszum

Szent Donát Kórház

8100 Várpalota Honvéd u 2-3

E-mail: info@szentdonatkorhaz.hu


Fekvőbeteg elhelyezés:
Tel: +36 (20) 203-5555

Tel: +36 (30) 203-5555

E-mail:  ugyfelkapcsolat@szentdonatkorhaz.hu


Magánrendelés, járóbeteg szakrendelés:

Tel: +36 (30) 206-5555


Titkárság:

Tel: +36 (88) 472-555 / 244
E-mail: titkarsag@szentdonatkorhaz.hu


Gyorslinkek

Rehabilitáció, ápolás
Emelt szintű ápolás
Demencia, Alzheimer-kór kezelése

Fejlesztő programok

Felfekvések kezelése

Betegfoglalkozások

Új! Intézeti gyógyszeres beállítás


Magánrendelések

Orvosaink

Kapcsolat


   Youtube csatornánk

   Facebook oldalunk

   Google+ oldalunk


Fel