HPV elleni védőoltás

HPV elleni védőoltás


HPV – oltsunk vagy ne oltsunk?

A 2015/16-os tanévben is lehetőséget kaptak a hetedik osztályos lányok arra, hogy ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást kapjanak. A védőoltással kapcsolatban különböző álláspontú vélemények jelentek meg a médiában és a közösségi oldalakon. Az Országos Tisztifőorvos a betegségről és annak megelőzési módjáról hivatalos tájékoztatót adott ki.


HPV oltásA HUMÁN PAPILLOMAVÍRUS (HPV)

A humán papillomavírus a bőr, a szájüreg, a végbélnyílás és a nemi szervek hámrétegében szaporodik. Leggyakrabban a fertőzött testfelületek közvetlen érintkezésével vihető át egyik emberről a másikra. A HPV a szexuális úton is terjedő vírusok közé tartozik, hasonlóan a herpeszhez, a Hepatitis B vírushoz és az AIDS-betegséget okozó HIV-hez.


MILYEN BETEGSÉGEKET OKOZ A HUMÁN PAPILLOMAVÍRUS?

A „nem rákkeltő” HPV-típusok szemölcsöket okoznak a bőrön (talpon, tenyéren) és a külső nemi szerveken. Ezek jóindulatú, de igen makacs elváltozások és gyakran visszatérnek. A HPV „rákkeltő” típusai a nemi szervek és a végbél hámjában fertőzést, idővel rákos elfajulást is képesek okozni. A szexuális életet élő nők kb. 80 %-a átesik a nemi szerveket érintő HPV-fertőzésen, a többségük nem is tud róla. A HPV-fertőzés a szexuális élet megkezdése után, leggyakrabban 15-24 éves kor között következik be. A HPV-fertőzések 90 %-a az immunrendszer segítségével magától meggyógyul. A fertőzöttek kb. 10 %-ánál azonban tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt rosszindulatú daganattá fajulhat. A méhnyakrákok 70 %-ának kialakulásáért a HPV két típusa (16-as és 18-as típus) a felelős.


A MÉHNYAKRÁK VÉDŐOLTÁSSAL MEGELŐZHETŐ!

Az oltás védelmet nyújt a magas kockázatú HPV típusok okozta méhnyakrák, méhnyakrák-megelőző állapot és perzisztáló (azaz tartósan fennálló) fertőzés ellen. Az oltóanyag a HPV adott típusainak tisztított fehérjéit tartalmazza (vagyis nem tartalmaz élő vírust), hatékony és biztonságos. Megelőzésre szolgál, így a már kialakult betegséget nem gyógyítja.

A megelőzés akkor a leghatásosabb, ha a leányok 9-15 éves korban részesülnek védőoltásban.

A hazai oltási programban a leányok védőoltásához a kétkomponensű, méhnyakrák elleni CERVARIX oltóanyagot biztosítja az ÁNTSZ. A védettség eléréséhez két, hathónapos időközzel beadott oltásra van szükség, amelyet a hetedik osztályos lányok az iskolában kaphatnak meg. Az első oltásra 2015 októberében, a másodikra 2016 áprilisában kerül sor.


Forrás: https://www.antsz.hu/hpv/lakossagnak
Gyors kapcsolat felvétel

Kérjük, töltse ki az alábbi mezőket, és 24 órán
belül felvesszük Önnel a kapcsolatot.


Impresszum

Szent Donát Kórház

8100 Várpalota Honvéd u 2-3

E-mail: info@szentdonatkorhaz.hu


Fekvőbeteg elhelyezés:
Tel: +36 (20) 203-5555

Tel: +36 (30) 203-5555

E-mail:  ugyfelkapcsolat@szentdonatkorhaz.hu


Magánrendelés, járóbeteg szakrendelés:

Tel: +36 (30) 206-5555


Titkárság:

Tel: +36 (88) 472-555 / 244
E-mail: titkarsag@szentdonatkorhaz.hu


Gyorslinkek

Rehabilitáció, ápolás
Emelt szintű ápolás
Demencia, Alzheimer-kór kezelése

Fejlesztő programok

Felfekvések kezelése

Betegfoglalkozások

Új! Intézeti gyógyszeres beállítás


Magánrendelések

Orvosaink

Kapcsolat


   Youtube csatornánk

   Facebook oldalunk

   Google+ oldalunk


Fel