Fertőzések megelőzése óvodában, iskolában

Fertőzések megelőzése óvodában, iskolában


Ősszel, ahogy elkezdődik az óvoda, az iskolai oktatás, megnő a különböző fertőző megbetegedések száma is. Egyik gyerek fertőzi a másikat, sokszor úgy tűnik, soha nem ér véget ez az időszak. Mit tehetünk annak érdekében, hogy védettebbé tegyük gyermekünket a vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók ellen?

Íme, néhány jó tanács:
  • Tanítsuk meg a gyereket arra, hogy a szappannal való kézmosás a mindennapi rutinszerves része legyen. Ahogy megérkezik az iskolába, óvodába, azonnal mosson kezet, hiszen a közlekedési járműveken és az utcán rengeteg kórokozó kerülhet a kezére, ami egy óvatlan mozdulattal máris a szájában landolhat, vagy éppen egy kilincsen, amit aztán egy másik gyerek is megfog.
  • Már a közösségbe kerülés előtt tanítsuk meg a kicsiknek, hogy tüsszentésnél, köhögésnél használjon zsebkendőt, ne csak a kezével akadályozza meg a bacik terjedését.
    A tapasztalatok szerint ezt a gyerekek szeretik elhanyagolni, pedig ezzel az egyszerű művelettel is sokat tehetnénk azért, hogy a kórokozók terjedését megakadályozzuk.
  • Nagyjából egy időben azzal, hogy közösségbe megy a gyerek - tehát az őszi-téli időszakban - nagy valószínűséggel átesik néhány napos, hasmenéssel, hányással járó bélfertőzésen. Ezt megelőzendő, érdemes a gyerek bélflóráját kissé javítani egy kis pro- és prebiotikummal. A probiotikumok hatásosak az egészséges gyermekek heveny virális hasmenésének befolyásolásában, akár egy teljes nappal megrövidítik a hasmenés időtartamát, de csak akkor, ha korán alkalmazzák őket. Ha már megtörtént a baj, a legjobb orvosság a pihenés, egy-egy csésze kamillatea elfogyasztása, és diétás étrend alkalmazása. Feltétlenül figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, mert a kiszáradás veszélye mindig fennáll. A hasmenés alatt és a gyógyulás után 4-5 napig javasolt a tejfehérjementes étrend.
  • Az immunrendszer megerősödéséhez fontos, hogy a kicsi minden évszakban, naponta töltsön el bizonyos időt a szabadban, mozgással. Hűvösebb időben se zárkózzunk a négy fal közé – gesztenyét vagy falevelet szedni, szánkózni, vagy akár havat lapátolni a gyerekeknek is érdekes program lehet.
  • Stresszes időszakban felnőttként is könnyebben megbetegszünk. Az új közösségbe való beszokás bizony sok izgalommal is jár, így különösen fontos, hogy a gyermek számára lehetőséget biztosítsunk az új helyzet feldolgozására. Segítsük őt türelemmel, munka mellett is alakítsuk ki úgy az időbeosztásunkat, hogy a délutáni, esti órákban közös játékot szervezünk. Hagyjunk időt a pihenésre is, hogy a gyermek legalább 10-11 órát alhasson. Elegendő alvás hiányában a gyermekek a fertőzésekkel szemben fogékonyabbá válhatnak.
  • A cseppfertőzéssel terjedő felső légúti betegségek ellen talán a legnehezebb védekezni – ha egy közösségbe bekerül egy náthás gyerek, és ott tüsszent, köhög, szinte biztosak lehetünk benne, hogy néhány napon belül a mi gyermekünk is tüsszögve, orrot fújva fog hazatérni. A vitaminban és megfelelő tápanyagokban és nyomelemekben gazdag étrenddel és a különböző, gyerekeknek készült multivitaminokkal kellőképpen felkészíthetjük az immunrendszert erre az időszakra is.
  • A fertőzések száma tehát csökkenthető, de teljesen nem lehet elkerülni. A téli időszakra vonatkozóan, évi 4-5 hurutos betegség teljesen átlagosnak mondható. Habár a betegségek kezelése sokszor jelentős időt és energiát emészt fel, mégse akarjuk inkább azt, hogy a gyerek soha ne legyen beteg. Ez egy fontos folyamat ugyanis, az egyes betegségeket leküzdve érik az immunrendszere, készül az életre. Ami inkább lényeges, hogy kerüljük az antibiotikum szedést, mivel a fertőzések 85%-a gyermekkorban vírusos eredetű, amire az antibiotikum nem is hat. A fennmaradó 15% azonban olyan betegség, amelynél valóban nem lehet megkerülni az antibiotikumot, mert annak súlyos szövődményei lehetnek. Például középfülgyulladásból agyhártya-gyulladás lehet, tüszős mandulagyulladásból szívbelhártya gyulladás, hólyaghurutból vesemedence gyulladás.


Gyors kapcsolat felvétel

Kérjük, töltse ki az alábbi mezőket, és 24 órán
belül felvesszük Önnel a kapcsolatot.


Impresszum

Szent Donát Kórház

8100 Várpalota Honvéd u 2-3

E-mail: info@szentdonatkorhaz.hu


Fekvőbeteg elhelyezés:
Tel: +36 (20) 203-5555

Tel: +36 (30) 203-5555

E-mail:  ugyfelkapcsolat@szentdonatkorhaz.hu


Magánrendelés, járóbeteg szakrendelés:

Tel: +36 (30) 206-5555


Titkárság:

Tel: +36 (88) 472-555 / 244
E-mail: titkarsag@szentdonatkorhaz.hu


Gyorslinkek

Rehabilitáció, ápolás
Emelt szintű ápolás
Demencia, Alzheimer-kór kezelése

Fejlesztő programok

Felfekvések kezelése

Betegfoglalkozások

Új! Intézeti gyógyszeres beállítás


Magánrendelések

Orvosaink

Kapcsolat


   Youtube csatornánk

   Facebook oldalunk

   Google+ oldalunk


Fel